4.5/5 - (2 votes)

Ciasto Izaura zasmakuje nawet osobom z wysublimowanym gustem smakowym. Trzeba przyznać, że zachwyca ono wizualnie, ale też jest obłędnie smaczne. Dziś podpowiemy Wam, jak przygotować takie ciasto.

Ciasto Izaura krok po kroku

Ciasto Izaura składa się z dwóch warstw, a mianowicie ciasta kakaowego oraz masy serowej. Całość oblana jest pyszną masą czekoladową. Zacznijmy od przygotowania ciasta kakaowego. Na stolnicę wysypujemy ok. 350 g mąki pszennej. Możecie wybrać tortową. Dodajemy do niej szklankę cukru, trzy łyżki kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz siedem łyżek wody. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Następnie wbijamy 5 jaj oraz dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło. Wszystkie składniki bardzo energicznie ugniatamy. Możecie też użyć miksera. Gdy ciasto jest gotowe, możecie umieścić je na ok. 10 minut w lodówce.

Jak przygotować masę serową?

Teraz cas na przygotowanie masy serowej. Potrzebujemy dobrej jakości sera. Możecie użyć tego z wiaderka, ale pod warunkiem, że jest bardzo gęsty. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się jednak ser półtłusty, który należy dwukrotnie zmielić. Następnie dodajemy do niego 4 żółtka, szklankę cukru pudru, dwie łyżki śmietany oraz połowę kostki roztopionego masła. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy. W międzyczasie należy jeszcze ubić białka jaj. Aby piana była sztywniejsza, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo trzeba do nich dodać szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna, przechodzimy do masy serowej, do której dodajemy 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru. Teraz składniki możemy już wymieszać łyżką. Na koniec dodajemy białko jaj i ponownie bardzo delikatnie mieszamy. Na dno formy wylewamy ciasto kakaowe, a dopiero potem masę serową.

Przeczytaj także:  Mam krew pod paznokciem - co zrobić

Jak przygotować obłędną polewę czekoladową?

Ciasto Izaura pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej sprężyste. Czas na przygotowanie polewy. Otóż w garnku gotujemy 200 ml śmietany kremówki, do której dodajemy 2 tabliczki gorzkiej czekolady i pół tabliczki mlecznej. Gdy śmietana się zagotuje, energicznie mieszamy tak, by czekolada dokładnie się roztopiła. Jeżeli chcecie przygotować ciasto Izaura, to z pełnym przepisem możecie zapoznać się na stronie: https://zioloweherbaty.pl/izaura-ciasto-siostry-anastazji/.